هوش مصنوعی چیست؟
دانشمندان هنوز به تعریفی از هوش مصنوعی نرسیدهاند اما به طور کلی میتوان گفت هوشی که یک ماشین از خود نشان میدهد یا دانشی که کامپیوتر سعی در انجام آن دارد را هوش مصنوعی مینامند.
به بیان سادهتر یعنی چگونه کامپیوترها را وادار به انجام کارهایی کنیم که هماکنون انسان در انجام آنها عملکرد بهتری دارد و این ماشینها بتوانند مانند انسان و بهطور منطقی تصمیم بگیرند و عمل کنند.
اولین تعریف هوش مصنوعی توسط آلن تورینگ در سال 1950 بیان شد: توانایی دست یافتن به کارایی در حد انسان در همه امور شناختی توسط رایانه
تاریخچه هوش مصنوعی
در زمان جنگ جهانی دوم و هنگامیکه نیروهای آلمانی به وسیله ماشین enigma پیامهای رمز شده خود را برای یکدیگر ارسال میکردند، دانشمند انگلیسی به نام آلن تورینگ تلاش کرد تا بتواند این پیامها را رمزگشایی کند او اینکار را با همکاری تیم خود و ساخت ماشین bombe به سرانجام رساند. ساخت این ماشینها پایهی علم هوش مصنوعی را رقم زد.
به عقیدهی تورینگ ماشینی هوشمند است که بدون صحبت با انسان بتواند با او ارتباط برقرار کند و همانند انسان تصمیم بگیرد و عمل کند.
حوزهی پژوهشی این علم در یک کارگاه کوچک در دانشگاه دارتموت راهاندازی شد و پژوهشگرانی از جمله آلن نول، هربرت سیمون، جان مککارتی، ماروین مینسکی و آرتور ساموئل رهبران این حوزه شدند.
اصطلاح هوش مصنوعی نخستین بار توسط جان مک کارتی که از او به عنوان پدر علم و دانش تولید ماشینهای هوشمند یاد میشود بیان شد.
اکثر کارهای پژوهشی اولیه در هوش مصنوعی بر روی انجام ماشینی بازیها و نیز اثبات قضیههای ریاضی با کمک رایانهها صورت میگرفت و میتوان گفت انفجار هوش مصنوعی در پی شکست کاسپاروف، قهرمان شطرنج دنیا، از کامپیوتر Deep Blue بود.
انواع سطوح هوش مصنوعی
- هوش مصنوعی محدود (ANI): این نوع هوش مصنوعی نمونههای زیادی در حال حاضر در دنیا دارد که میتوان به بازیهای شطرنج، تجزیه و تحلیل دادهها، سیستمهای اتومبیلهای خودران و… اشاره کرد. به طر کلی هر سیستمی که بتواند در زمینهای خاص بهتر از انسان عمل کند در این دسته قرار میگیرد.
- هوش مصنوعی عمومی (AGI): ماشینهایی که بتوانند مانند انسان پدیدههای اطراف را درک کنند و به طور معمول به کارهای روزانه یک انسان مشغول شوند. در حال حاضر این ماشینها وجود ندارند اما میتوان امیدوار بود که در آینده نه چندان دور بتوان از این نوع ماشینها به عنوان یک دستیار در علم پزشکی و همچنین شناسایی پدیدههای آب و هوایی استفاده کرد.
- سوپر هوش مصنوعی (ASI): به گونهای از ماشینها که بتوانند فراتر از یک انسان فکر کنند گفته میشود.
به طور کلی هوش مصنوعی محدود، زمان حال ما است و هوش مصنوعی عمومی، آینده ای که به سمتش میرویم و سوپر هوش مصنوعی، آیندهای دور برای تکامل این علم است.
کاربردهای هوش مصنوعی
از کاربردهای هوش مصنوعی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وسایل نقلیه خودران مانند پهبادها و اتومبیلهای خودران
- تشخیص بیماریها و درمان در پزشکی
- اثبات قضیههای ریاضی
- انجام بازیها
- جستجوگرهای اینترنتی
- ترید ارزهای دیجیتال
- احراز هویت
- بورس و سرمایهگذاری
- شبکههای اجتماعی
- و….
دیدگاهتان را بنویسید